Vzemi. Ustvari. Zate! Prostičas.si.
fitnes vadba

Zdrava in učinkovita fitnes vadba

Naša telesna postava je rezultat genetske predispozicije, prehrane, življenjskega sloga, telesne aktivnosti in psihičnih dejavnikov, kot so stres v službi, družini, skrbi o prihodnosti in preteklosti itd. Tukaj ne boste našli nasvetov, kako postati svetovni prvak, lahko pa boste prebrali smernice za zdravo aktivno življenje in kako vam lahko fitnes pri tem pomaga.

 

Osnova fitnesa je pravilno izvajanje vaj in prava mera časovne intenzivnosti in napora. Pretiravanje lahko vodi v poškodbe mišic, sklepov, težav s hrbtenicami, glavobole, nesimetrično zgradbo telesa ipd. Pravilna vadba pa jih odpravlja. Sledi torej nekaj za vse tiste, ki okrevate po rehabilitaciji ali bi radi izboljšali svoje zdravje, fizično moč, vzdržljivost, ravnotežje, obliko telesa in zmanjšali stres v svojem življenju s pomočjo redne vadbe.

 

Priporoča se redna vadba in tako omogoča:

  • krepitev in oblikovanje telesa, predvsem stabilizacijskih trebušnih mišic
  • izboljšanje ravnotežja
  • pridobitev telesne kondicije
  • izguba odvečnih kilogramov
  • izboljšanje zdravja in počutja
  • zmanjšanje stresa
naprava za fitnes
sobno kolo

 

Pred vsako vadbo poskrbite za ustrezno ogrevanje, po vadbi pa za raztezanje mišic in tako dosežite učinkovito rast mišic, hkrati pa se izognite poškodbam.

 

Po rehabilitaciji je pomembno, da upoštevate navodila fizioterapevta. Povedal vam bo, katere pripomočke in kako jih uporabljati. Največkrat bodo to razne ravnotežne žoge, polžoge, elastični trakovi in lažje uteži.

 

Največja napaka pri gibanju odraslih je premalo posvečenega časa telesni aktivnosti. Mnogo ljudi pa še vedno dviguje težke predmete s pomočjo hrbtenice. Vsak, ki se malo spozna na šport, zdravo življenje ali fitnes, vam bo razložil, zakaj je to slaba ideja. To je naučen gib, ki ni naraven. Za dokaz poglejte mlajšega svojega ali otroka svojih prijateljev, kako pobere igračo – s počepom – in tako je tudi pravilno. Ob odraščanju posnemamo starejše, ki so že naučeni drugače in tudi sami začnemo pobirati predmete brez počepa. Če si predstavljate vzvod, boste ugotovili, kje je največja sila pri pobiranju stoje. To naučeno napako popravljamo z ravnotežnimi in stabilizacijskimi vajami. Nalogo opravljamo z notranjimi stabilizacijskimi mišicami (hrbtnimi, stranskimi in trebušnimi), napetost največkrat čutimo v trebuhu. Vajo lahko delamo z navadnimi počepi – pri tem pazimo, da kolena ne grejo bolj naprej, kot naši prsti na nogah. V nasprotnem primeru obremenjujemo kolena, kar je zelo slabo. Pri tem nam lahko pomaga medicinska žoga, ki jo držimo z rokami v višini prsi, ali obtežilni pas ali jopič za trup.

 

Za otroke je odlična žoga za skakanje, s katero krepijo te mišice za pravilen razvoj, hkrati pa razvijajo tudi občutek za ravnotežje, koordinacijo in višino. Vsem odraslim pa priporočamo ravnotežne oziroma gimnastične žoge. Druga, če ne celo največja slabost današnjih pisarniških, pa tudi drugih služb, ki jih vedno več preplavlja tehnologija, je sedenje. Poleg tega, da smo navajeni sedeti sključeno, s krivo hrbtenico, z nepravilno nastavitvijo monitorja in napačnim stolom. Ob takem, poleg vseh ostalih slabosti, ne delujejo stabilizacijske mišice. Tako večino dneva presedimo – v službi, avtomobilu, pa še občasno doma.

Rešitev je ravnotežna/gimnastična žoga – pazite, da bo pravilne velikosti, da bodo vaše roke udobno na mizi, vaša glava pa vodoravno z zaslonom. Tako žogo napihnemo s priročno tlačilko, nova namestitev bo veliko bolj zdrava kot vaš klasičen stol, pa naj bo še tako "pisarniški" in kakovosten. Vsaka ura sedenja na žogi je plus za vaše zdravje. Pri sedenju boste čutili trebušne mišice, če sedite pravilno. Noge imejte naravno, pravokotno na tla. Če boste na žogi sključeni, žal niste naredili veliko.

Gimnastične žoge so odlične tudi za gimnastične vaje, raztezanje, pilates, jogo, stabilizacijske vaje ipd. Za zabavno in prijetno razgibavanje pa bo predvsem ženskam všeč klasični ali masažni obroč Hula Hoop.

 

Za razvijanje ravnotežja in krepitev pomembnih stabilizacijskih mišic lahko uporabite tudi ravnotežno ploščo ali blazino. Te so zelo učinkovite za vse, ki želite izboljšati svoje mišice za ravnotežje in koordinacijo. Če želite izboljšati svojo koncentracijo in splošno motoriko, priporočamo tudi kolebnico – te naj bodo udobne in z nastavljivo višino.

 

Vsi, ki želite močnejše mišice rok in nog, prsnega dela in zgornjega hrbtnega dela, priporočamo uporabo elastičnih trakov, body trimerjev biceps in triceps pripomočkov. Zelo uporabne so tudi ročke in uteži različnih materialov. Poskrbite za nadgrajevanje teže in ne začnite z najtežjo utežjo. Četudi se vam zdi, da je najlažja utež za vas "prelahka", naredite z njo več serij in ponovitev. Tako boste pridobivali mišično maso, brez da bi mišice poškodovali. Po potrebi lahko težo nadgradite. Za krepitev zapestja pa si poglejte ročne vzmetne utrjevalce rok in popularni PowerBall, ki temelji na tehnologiji, ki jo je razvila NASA.

S fitnes pripomočki lahko naredite veliko, ne morete pa neposredno spremljati "odziva" vašega telesa. Nekatere vaje je težko izvajati, če nimate ustreznega znanja ali naprav. Fitnes kolesa in naprave so prava izbira za vse, ki želite hitrejše rezultate in ne želite kupovati več pripomočkov. Poleg tega lahko na nekaterih spremljati odziv svojega telesa, kot so srčni utrip, izgubljene kalorije, hitrost, nastavljate tudi napor itd. Veliko fitnes naprav je večnamenskih, nekatere pa so tudi specifične. Če želite recimo izgubiti nekaj odvečnih kilogramov na nogah, oblikovati svoje telo, hkrati pa pridobiti kondicijo in izboljšati volumen pljuč za "večjo sapo", so sobna kolesa, fitnes naprave za veslanje, steperji in tekalne steze prava izbira. Za vse ostale, ki želite poudarek na moči, mišicah, eksplozivnosti in vzdržljivosti, skratka, postati kot znani Popaj iz risanke, jejte veliko špinače in zelenjave! Šala, zelenjava je seveda zdrava, močni pa boste postali s fitnes napravami Spartan – pa saj že ime pove vse.

 

Želimo vam učinkovito, varno in zdravo vadbo. Se vidimo v domačem fitnesu!

Vezani artikli
-15%
Trak za vadbo Spartan
Stara cena z DDV:
36,49 €
Akcijska cena z DDV:
31,02 €
-15%
Obroč Hula Hoop Spartan - 90 cm
Stara cena z DDV:
18,99 €
Akcijska cena z DDV:
16,14 €
Sobno kolo Crosstrainer 2100
Cena z DDV:
349,99 €
-10%
Nastavljiva fitnes klop Spartan
Stara cena z DDV:
179,99 €
Akcijska cena z DDV:
161,99 €
Fitnes naprava Weight bench
Cena z DDV:
159,99 €
-15%
Žoga za skakanje Spartan 65 cm
Stara cena z DDV:
14,99 €
Akcijska cena z DDV:
12,74 €
-15%
Kolebnica Everlast Speed Rope
Stara cena z DDV:
12,49 €
Akcijska cena z DDV:
10,62 €
-15%
Fitness klop z naklonom Spartan
Stara cena z DDV:
71,98 €
Akcijska cena z DDV:
61,18 €