Gorništvo: prvinski stik z naravo

Človek izhaja iz narave in z njo neobhodno tudi sobiva tako v fizičnem kot mentalnem smislu. Sodobni človek, ujet v dinamiko mestnega vsakdana, pogosto toži, da mu le malokdaj ostane dovolj časa (ali prostora!) za sprehod in neobremenjeno gibanje po naravi, medtem pa pogleduje onkraj mestnega obzorja, iščoč potovanje po poteh, kjer bo našel svoj mir in popolno harmonijo. A pot do tega cilja ni vedno enostavna, saj kot vsako potovanje tudi to zahteva primerno opremo in psihofizično pripravljenost. Čeprav na prvi vtis vse izgleda povsem enostavno (v smislu »nič drugega kot sprehod«), gorništva ter ostalih vrst »sprehodov« nikakor ne kaže enačiti kar tako in čez palec, še manj pa podcenjevati, saj med sprehodom na bližnji hrib in vzponom na 1.500 m goro obstaja nekaj temeljnih razlik, katerih upoštevanje vaše potovanje k goram in neokrnjeni naravi  lahko bistveno polepšajo.

 

Star rek pravi, da »gora ni nora, da je nor tisti, ki gre gor«, vendar danes večini gornikom ne moremo pripisati neke klinične norosti, saj zaradi nabora (in spoštovanja) različnih varnostnih ukrepov, zmerno gorništvo v primernih vremenskih razmerah ne predstavlja posebnega tveganja. Morda se prav zato, dandanašnji, za pohodnika/gornika praktično šteje kar vsakdo, ki se že v povsem "mestni opravi" uspe povzpeti do Zelenega roba Velike planine (četudi z nihalko oziroma sedežnico), ob tem pa razmišlja, kako lepo bi bilo naslednjo nedeljo prečiti Kamniško sedlo, ne da bi se vnaprej prepričal, da ima na razpolago dovolj moči, osnovno opremo in primerno obutev. Svoje doda tudi splet, ki na različnih forumih laično banalizira, bombardira in prepričuje, da sploh ni težko osvojiti poldrugega tisočaka niti v lahki poletni obutvi ter tudi drugi viri, ki nas zasipavajo z opisi, fotografijami (že kar pretirano) sproščenih obiskovalcev gora, priporočili o tej in oni "bližnjici", hkrati pa vsepovprek prepričujejo, da je gorništvo poceni in zabaven »antistress« program. 

 

Da gorništvo ne bo stresno, recimo bobu bob in pod tem potegnimo črto: črto varnosti, užitka in harmonije. Ne odrecite se varnosti, ki vam jo sicer zagotavlja dobra oprema kot so pravi pohodni čevlji, palice, nahrbtnik in čelada, ne odrecite se užitku, ko nase oblečete kakovostna gorniška oblačila, ki vas bodo ščitila pred prehladom, vlago in nikakor se ne odrecite harmoniji, ki vam jo zagotavljajo naši gorski očaki, ki vas vedno znova kličejo in vabijo v svoj objem. Za optimalno varnost in pravi užitek vašega potovanja v svet gora ter prijetno iskanje prvinskega stika z naravo, bodo s svojimi nasveti poskrbeli naši svetovalci v trgovini prostičas.si. Zaupajte jim svoja pričakovanja in vaš cilj bo lažje, varneje in prijetneje doseči.

Avtor: Gregor SELČAN

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih